Erciyes Dağı - Hacılar
Erciyes Dağı - Hacılar
Hacıların tabi güzellikleri başında Erciyes Dağı gelir. Erciyes Dağı Kayseri’nin olduğu gibi Hacılar ilçesinin de en büyük sembolüdür. İlçemiz Erciyes eteklerinde kurulmuş yaylacılık, dağcılık ve kış sporları açısından oldukça önemli bir merkezdir. Her yıl temmuz ayı içerisinde Atlı Yayla ve Turizm Şenlikleri düzenlenmektedir. Ayrıca Erciyes Dağının eteklerinde ki yaylalarda yılkı adı verilen atlar bulunmaktadır.
Orta Anadolu’nun en yüksek doruğu olan Erciyes dağı (3916m.) Kayseri ilinin hemen güneyinde yükselir. Erciyes Dağı, sönmüş genç bir volkan dağdır. Üzerinde birçok volkan konisi bulunur. Dağın yüksek kısımları yılın her mevsiminde kalıcı karlarla örtülüdür. Dağın kuzeyinde ise 1km. uzunlukta bir dağ buzulu mevcuttur. Krater, dış kuvvetlerle parçalanmış ve dorukta birkaç tane sivri belirmiştir. Dağın doruğunda kaya sütunlar arasında , Bizans rahiplerinin ayin yeri olarak kullandıkları ilginç bir mağara vardır.
Erciyes Dağı’nın 1500 m. yüksekliğe kadar olan kesimler bağlarla kaplıdır. Dağın doğu yüzünde 2100-2900 metreler arasında yer alan Tekir Yaylası, yazın yaylacılık, kışın ise bir kış turizm merkezidir.Erciyes’in Doruğuna Tırmanış: En emin tırmanış, Tekir Yaylasından yapılır. Erciyes için biraz güç, fakat daha zevkli tırmanış ise kuzeybatı yüzünden yapılır.Tekir Yaylasından Tırmanış: Kayseri’ye 25 km. uzaklıkta bulunan Dağ evine (Tekir Yaylası), Şehir merkezindeki seyyid burhanettin mezarlığı karşında bulunan Develi dolmuşları ile ulaşmak mümkündür.Doruk tırmanışına Dağ evinden başlanır. 4 saatlik bir yürüyüşten sonra, Şeytan Deresi adı verilen vadiye varılır. Bozkırlarla kaplı vadi tabanın sağ kenarından tırmanışa devam edilir.İki saatlik bir yürüyüş ve tırmanıştan sonra Erciyes’in doruğuna ulaşılır. Bu noktaya varan dağcı, batı kesimde yükselen ana doruğu rahatlıkla görür. Aralıktaki boyun geçilerek ana doruğa varılır. Kuzey taraftaki kaya çatlağından çıkılır. Doğu yüzünden iple inilir. Dağ evinden, doruğa çıkış ve dönüş normal hava koşulları altında 8-10 saatlik bir zaman alır.Kuzeybatıdan Tırmanış: Kayseri’den otobüs veya otomobil ile Hacılar İlçesine gidilir. Hacılar’dan sonra Aksu Yurdu üzerinden geçilerek Süt donduran Yaylasına (2950 m.) kamp kurulur. Hacılar-kamp yeri 5 saattir. Doruk tırmanışı için kamp yerinden hareket edilir. Buzul üzerinden tırmanışa devam edilerek önce doğu zirvesine ulaşılır. Eğer buzulun sathı yumuşak kar ise iniş aynı yerden yapılır. Değilse, dağın batı yüzünden inilerek, kamp yerine gelinir.